Att sälja bostad

Att sälja sin bostad kan kännas allt för krångligt, inte minst om man även ska köpa en ny bostad samtidigt och behöver hålla reda på många olika saker när det gäller såväl försäljning som inköp. Här kommer vi i korthet att gå igenom försäljningen.

Köpa eller sälja först

När man ska byta bostad så bör man börja med att fundera över om man ska sälja eller köpa först, och det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Köper du innan du sålt din befintliga bostad så vet du inte vad du kommer att få för bostaden, och därmed vet du inte heller vilken kontantinsats du har. Det kan också bli så att du äger två bostäder en period, vilket innebär att du betalar för båda. Om kontantinsatsen till den nya bostaden kommer från försäljningen av den befintliga bostaden så behövs det också ett tillfälligt lån.

Säljer du din befintliga bostad först så har du ingen tidspress när du säljer, och du vet hur mycket pengar du har till den nya bostaden. Nackdelen är att du kan behöva hitta en tillfällig bostad om du inte hinner hitta en ny att köpa i tid.

Välja mäklarfirma

Mäklaren hjälper till med det mesta som rör din försäljning – såsom värdering, visning och så vidare. Därför är det viktigt att hitta rätt mäklare, det vill säga någon man kan känna förtroende för och vända sig till under hela processen. Därtill är det förstås viktigt att mäklaren finns inom rimligt avstånd, det kan till exempel vara en mäklarfirma Västerås, för att ge ett exempel. En mäklarfirma som finns där man bor, helt enkelt. 

Det finns som sagt en hel del att tänka på när man ska sälja sin bostad, men det mesta är sådant som mäklarfirman hjälper till med. Efter försäljningen behöver man deklarera och betala vinstskatt eller göra avdrag vid förlust, och när det gäller sådant så kan mäklaren också hjälpa till.

Lämna en kommentar