Den har funnits i flera hundra år och används i alla möjliga genrer av musik. Gitarrister kan spela allt från rock till jazz, och det finns en gitarrist för varje smak. Gitarren passar utmärkt att spela solo, men fungerar också bra i en grupp. Gitarrister använder ofta olika tekniker som strumming, fingerpicking och slide för att spela musik. Gitarrer finns i många olika storlekar och former, men de allra vanligaste är akustiska gitarrer och elgitarrer. Akustiska gitarrer är gjorda av trä och har en medelstor kropp med en rundad botten. Elgitarrer är lite mindre och har en mer rektangulär kropp.
De flesta gitarrister börjar med en akustisk gitarr, men det är inte ovanligt att man byter till en elgitarrist när man blir mer avancerad. Om du vill lära dig spela gitarr, finns det många olika sätt att komma igång. Du kan antingen ta lektioner hos en gitarrist eller läsa böcker och onlineguider. Det viktigaste är dock att du har tålamod och övningar regelbundet för att bli en bra gitarrist.
Tips när du skall köpa din första gitarr
En gitarr kan kosta allt ifrån runt en tusenlapp till ett par tiotusentals kronor. Om man är osäker på om man kommer att ägna så mycket tid åt att spela vill man förstås börja med en billigare variant. Ett gott råd är dock att undvika de allra billigaste modellerna – i de lägsta prisklasserna kan ett par hundralappar göra stora skillnader i kvalitet.
Om du vill komma så billigt undan som möjligt, men ändå ha en nylonsträngad gitarr med god kvalitet, så räkna med att investera cirka 1.500 kronor, det kan kosta något mer för en stålsträngad gitarr.
Om bra klang är viktigt för dig skall du satsa på prisklassen 2.000–3.000 kronor för en nylonsträngad gitarr och upp till tusenlappen mer för en stålsträngad. För detta får du en gitarr med solitt trä i locket och detta gör en stor skillnad för ljudet. Den generella kvaliteten är också något bättre än för gitarrer i 1.500-kronorsklassen, men den stora skillnaden är ljudet. För en billig elgitarr eller elbas av god grundläggande kvalitet får man betala cirka 2.000–3.000 kronor.
Finansiera ditt instrument
Det bästa är att spara ihop pengarna. Men om du inte har tid och vet att du kommer få få pengarna i framtiden kan ett alternativ vara att ta ett lån. Att låna pengar är egentligen ett alternativ för dig som har för avsikt att tjäna pengar på din musik. Fördelen med att ta ett lån är att instrumentet blir ditt direkt, och att du då kan använda det för att samla ihop till amorteringarna.
Ett lån är inte att rekommendera om det är så att du spontanköper ett instrument. Det rör sig om många tusenlappar, som du ska kunna betala tillbaka.